И така, след около 4 седмици работа си имам перфектно работещ двуканален β22 усилвател по дизайна на Ти от AMB labs. Ето как се случи:

Първо трябваше да се направи списък с нуждните части, които трябва да се поръчват от различни магазини. Трябваха ми части за 4 β22 платки и 2 σ22 платки(захранване). И така се роди списъка с материали: β22 BOM (Numbers и Excel формат). Отне ми два дни само да избера частите и да направя тая табличка малко умна, че да може като кажеш колко платки ще правиш, да ти направи списъци за лесно импортиране в mouser.com и digikey.com (двата магазина, от които пазарувам за части). Няма да споменавам, че имаше доста грешки в списъка докато не завърших платките, но сега би-трябвало да е ок за ползване. В крайна сметка започнах с това:

части

подредих си една част от масата с минималните инструменти и малко документация по схемите:

работно място

и се започна едно запълване на платки. Забравих да кажа, че платките се продават от дизайнера: amb.org. От него взех и MOSFETите, кото той любезно беше измерил и изравнил. Също така и потенциометъра Alps RK27112A.

При всички 6 платки гледах да слагам компонентите по височина от нисъки към високи. Така лесно се обръща платката и се запоява. Също така, първо правих идентичните платки едновременно.

Първи бяха платките на сигмата:

Разбира се резисторите бяха първи. Тъй като тези плати имат МНОГО компоненти, правих всичко на групички по стойност. Първо ги изваждам:

Огъвам ги, за размерите на платката (понеже моите резистори бяха 1/8 вата, а на платките има място за 1/4 ватови резистори трябваше да оставям малко място отстрани на резисторите):

и след това ги слагам и запоявам:

Така, докато всички малки резистори са сложени:

След това бяха диодите. Да си призная, те са по-ниски от резисторите, но не много.

Големите резистори и малките кондензатори(тук трябваше да сложа малките кондензатори първо, но и така стана):

После малките транзистори:

И сега беше мястото да сложа и следващите кондензатори, но се оказа че съм поръчал грешните (първата грешка в таблицата ми 🙂 ). Просто сложих останалите компоненти по височина, без MOSFETите:

Така се приключи лесната част. След това започнах работа по 4те β22 платки! Тук на места се вадят по 20-30 бройки от същия компонент…

Пак следвах правилото с височината, но този път реших да наредя всички резистори преди да ги запоя, като на места имаше и само джъмпери:

След като всичко беше на мястото си се започна запояването 35 резистора х 2 крачета х 4 платки:

На този етап, железарията взе да се трупа:

След това продължих с останалите ниски компоненти:


Докато не дойде и време за биполярните транзистори. По 16 на платка (8 pnp и 8 npn)!

JFETчетата, които са пак от amb.org по двойчици и не се слагат както е нарисувано на платката ( за по-интересно 😉 )

След това сложих и варио резисторите( които очевидно слагам грешно и после се чудих сума време защо не измервам правилен волтаж по платката…):

Червените wima кондензаторчета и по-големите панасоник кондензатори:

И така след като приключих с всички компоненти остана да монтирам и полевите транзистори(MOSFETs) и техните радиатори. За целта ползвах Arctic Silver 5 паста, която ми е останала от разните компютърни ъпгрейди:

И ето как изглеждат завършени:

А, забравих да кажа, че направих и 3 реленца за моментните бутони на Булджин, пак по дизайн на Ти:


И така, дойде време за смоук тест на захранването. Навързах трансформатора и голямото реле и пуснах първи тест. Захранването е конфигурирано за 30 волта, така че трябваше да ми даде доста близки до 30 волта измервания. Отне ми малко време да уцеля кабелите на трансформатора, но в крайна сметка всичко проработи та дори сложих и термо реле на един от радиаторите:


О да, трябваше и кутия да се направи за тия неща. След много рязане и МНОГО шкурковане имах частите за две кутии с размер горе-долу 20см на 15см:

И тъй като имам две кутии, трябваше да направя и кабел, който да пуска 30то волта от захранването до усилвателя и също така и 4 проводника за бутона за включване. Така се започна и правенето на 7 проводников кабел:Кабел или не, трябваше да тествам и настроя усилвателя. Тук разбрах че варио резисторите са ми на обратно и трябваше да ги обръщам. Но в крайна сметка имах работещ усилвател:

И тук горе-долу беше половината работа. Втората половина беше по кутията, панелите и окабеляването на всички тия нещица. Ползвах бяла боя + металик боя и за двете кутии, като идеята ми беше капаците да имат черни мрежи над радиаторите за добро охлаждане.

Първи беше усилвателя. Малко беше тясно и дори трябваше да резна малко от предния жак, но в крайна сметка се хванаха нешата:


Взех си едно мрежесто кошче от близкия магазин и си направих и капака. Нямаше черни, само сиви и кафяви. И така най-накрая работещ усилвател:

Обаче бях забравил за захранването на тоя етап, та трябваше да лепя другата кутия, да я боядисвам и да правя дупки:


Сложих нещата вътре, инсталирах фюзичката, сложих и капака и така се приключи с кутиите:

Сложих кабела между тях, включих си новонаправените колонки и се получи нещо такова:

Беше голяма играчка с доста трудни моменти, но си заслужаваше. Научих доста докато го правих, като наприме да не правя повече кутии, а да дам малко повече пари и да си ги сложа в хубава кутия (което сигурно ще стане така или иначе). Усилвателчето е невероятно за слушалки и няма проблеми да работи и с малките ми колонки. Мисля че за сега ще приключа с проектите и ще послушам малко музика 😉
Всички снимки могат да се видят в галерията ми
Благодаря на Ти за невероятния дизайн и на всички от head-fi за помощта.