Днеска пристигна новичкият ни Samsung ML-2010 черно-бял лазерен принтер и исках да го превърна в мрежов принтер за да може всеки да го ползва. Така и така линукската машина стои постоянно включена вързах принтера към нея. Едно от хубавите неща на принтера е, че дойде с драйвери за Уиндоус, Мак и Линукс. Стартирах инсталационния скрипт и инсталирах драйверите. Конфигурационното инструментче, което дойде със СДто ми помогна да инсталирам принтера в КЪПС и да го конфигурирам. Нямаше никакви проблеми.
Аз използвам slackware linux и за да стартирам автоматично къпс-а трябваше да напиша като руут chmod +x /etc/rc.d/rc.cups. И така печата под линукс бе настроен. Но освен линукска машина, имаме и един iBook. Също така съквартиранта ми има Уиндоус. Поради тази причина, трябваше да инсталирам и конфигурирам SAMBA. Ето и конфигурационния сайт:

[global]
netbios name = Geodar
security = SHARE
passdb backend = guest
ldap ssl = no
hosts allow = 192.168.0.

[share]
path = /mnt/D
read only = No
guest ok = Yes

[ml-2010]
path = /var/spool/samba
guest ok = Yes
printable = Yes
use client driver = Yes

Това е.
Моят printers.conf за CUPS садържа :

<DefaultPrinter ML-2010>
Info Samsung ML-2010 Series (SPL II)
Location
DeviceURI usb:/dev/usb/lp0
State Idle
Accepting Yes
JobSheets none none
QuotaPeriod 0
PageLimit 0
KLimit 0
</Printer>

cupsd.conf е малко по-голям и няма да го публикувам целия, но за да мога да го администрирам от другите машини само добавих Allow From 192.168.0.* под всяко Allow From 127.0.0.1
рестаритрах cups
стартирах smbd

До тук добре. Следващата стъпка беше да инсталирам драйверите на лаптопа и на уиндоуса.
След като това мина без проблем трябваше да добавя самият принтер на машините. Под Уиндоус не е кой-знае каква философия. Просто отваряте линукската машина с Network Neighbourhoot и трябва да видите принтера. Натискате десния бутон в/у него и избирате Connect. След това има някви стандартни въпроси и сте готови.

Под Мак беше малко по-забавно. За да може да се инсталира самба принтер под мак, се стартира Printer Setup Utility (в System preferences, Print & Fax кликате на +).
В мего се натиска Option бутона и се клика на More Printers. Продължава се да се държи Option бутона докато не се избере Advanced от първия списък. На втория, тогава, се избира Windows Share. В обновилото се диалогче си въвеждаме името “Samsung ML-2010″ и адреса на принтера в следната форма “smb://192.168.0.109/ml-2010″ като адреса е този на линукса а името след него е името на споделения принтер в конфигурационния файл на самба. За драйвер се избира новоинсталирания Samsung Драйвер и готово.

Не ми отне много време, но пак имаше играчка тук и там. Сега всички могат да си разпечатват от техните компютри през 50 доларов принтер, който печата доста добре.