Крем Карамел

Съставки:

 1. 750мл п. мляко
 2. 400мл кондензирано мляко (1 консервичка)
 3. 8 яйца
 4. 1 1/3 ч.ч. захар (разделена на две равни части – по 2/3)
 5. 1/2 ч.л. портокалова есенция
 6. 1 ч.л. течна ванилия (или 1 пакетче суха)
 7. 2-3 пръчки канела
 8. 1 пресен портокал (само кората ни трябва)
 9. сол
Приготвяне:

 1. Двете млека, половината (2/3 ч.ч) захар, канелата и портокаловата кора се слагат в тенджера и на котлона на силно. След като млякото започне да се стопля, котлона се намаля на умерена температура и сместа се оставя да заври. След като млечната смес е повряла лекичко 10-15 минути, се оставя настрана да изстине.
 2. В дълбок тиган се слага 1/2 чаша вода и останалата (2/3 ч.ч) захар. Сиропът се вари докато водата се изпари и захарта започне да се карамелизира. Когато светът започне да се променя е добра котлона да се намали на минимална температура, защото карамелът много бързо загаря и става горчив. Тук можете да експериментирате как ви харесва карамелът на вас, аз го обичам не много кафяв. Готовият карамел се разпределя в 8 чашки.
 3. След като млякото се охлади, се прецежда и към него се прибавят 5 яйца, 3 жълтъка, портокаловата есенци, ванилията и малка щипка сол. Бърка се с миксер на средна скорост, за да не стане на много балончета.
 4. Готовият крем се прецежда наново и се разпределя в чашките.
 5. Поставя се кърпа на дъното на дълбока тава. Нареждат се чашките върху кърпата и се налива вода до средата на чашките.
 6. Десертът се пече на 135C-140C градуса за около 1 час (много зависи от фурната). Най-добре е да проверявате от време на време с нож. Ако ножът е чист след като го забодете в центъра на крема, значи е готово. Също центъра на крема трябва да не е станал твърд, защото след като се извади от фурната той ще продължи да се готви.