Както вече писах, когато главният диск на десктопа умря, разбрахме, че често ни се налага да имаме достъп до големите дискове със филми и снимки. Затова реших да разуча малко NAS решения. Изискванията ми бяха сравнително прости:
– да има гигабитова мрежова карта
– да работи със софтуерен РЕЙД
– да ползва малко ток
– да може да хваща поне 4 диска (защото аз имах 4х1ТБ)
– да има поддръжка или за CIFS или DLNA, за да мога да гледам директно филми от него, без да се налага да пускам компютъра.

Един бърз преглед на newegg.com показа, че под $350, едва ли ще мога да намеря нещо свястно. Също така, реших да погледна и как се развива ZFS – лудата файлова система на Sun. Оказа се, че ZFS е много благоприятна за домашен NAS с функциите на комерсиални решения като NetApp.

Втори бърз преглед на newegg.com за евтини Atom компютри показа, че може да се сглоби сносна система за под $350, която може да се конфигурира със ZFS и да работи като NAS сървър.

Преди да си купя хардуера, реших да погледам малко по форумите какво се препоръчва, какво са правили хората и въобще още малко да се образовам на темата ZFS NAS. HardForum форумите се оказаха много полезни в това начинание. Както четях, разрах, че Атом процесор може да е малко слабичък за ZFS, но понеже исках много системата да не ползва много ток, нямах много избор.

За мое щастие, преди няколко месеца, Интел пуснаха на пазара новите Sandy Bridge процесори и по-специално нов i3 модел с 35W TDP, което за процесорната мощност си е направо прекрасно. От там реших, че системата ще е базирана на i3-2100T процесора и започнах да гледам за дъно. Първоначално се бях спрял на Asus дъно, но с малко препоръки от пичовете от HardForum реших да си направя един свестен сървър и се спрях на SuperMicro X9SCA-F дъно, което си идва с ECC, IPMI, KVMoverIP, видео карта и две прекрасни интелски NIC-a. Добавих 8GB рам, хубаво захранване (Антек нео еко) и една IBM ServeRAID-BR10i SAS/SATA карта за допълнителни 8 SATA порта и бях готов да вържа 14 диска :). Всичко това се събра идеално в Norco RPC-250 2U кутия. За съжаления тя побира само 9 диска, но това ми е предостатъчно :).

Та след като машината беше избрана, дойде време и за дисковете. Спрях се на Хитачи 5к3000 2ТБ дискове, и за мое щастие newegg се спука да ги слага на разпродажба.

В крайна сметка взех 6 диска, които да работят в raidz2 (ZFS еквивалента на raid-6) за малко над 7ТБ използваемо място.

За операционна система се спрях на OpenIndiana (OpenSolaris преди Oracle да купи Sun). С няколко думи съм много доволен и приятно изненадан от ZFS и какви магии могат да се правят с нея. До такава степен, че се чудя как не е станала основна файлова система за всички по-технични потребители и операционни системи като Линукс.

Като скорости, по мрежата през NFS имам около 90МБ/с трансфер, което е по-бързо от USB дисковете, които имах. Локалните скорости са 371.69 MB/s Write и 474.07 MB/s Read средни скорости за 20ГБ файл с dd. От към електричество, десктопа ползва 280W без натоварване, а NAS машината ползва 65W с всички 6+1 диска работещи и без натоварване. Когато се натовари достига до 85-90W, но повечето време не е около 65W.

Скоро ще пиша и за различните настройки за DLNA сървъра и NFS достъп, както и за napp-it уеб интерфейса.