Intro

От доста време работя по нов аквариум. Обема е 150 литра и съм напреднал достатъчно, че да мога да напиша някой друг ред.
(Доста от нещата нямам идея как се превеждат на български, затова на места ще ползвам английските термини)

Хардуер:

 • Glass Cages 40 галона без пластмаси, черен силикон и стъкло с ниско съдържание на желязно отпред и отстрани
 • Glass Holes 44 литра на минута приливна кутия с две 1.27см обратни тръби
 • Eheim 1260 помпа за връщане на водата
 • Vortech MP40wES помпа за движение на водата
 • Hydor ETH 300W нагревател
 • eshopps PSK-100 скимър
 • около 12кг сухи скали от Marco Rock
 • Около 20кг сух, супер фин пясък от Marco Rock
 • два BRS дозатора
 • един BRS реактор с MJ900 MJ1200 помпа
 • две Peerless PA730-S ръце за монтиране на телевизор на стената

— diy —

 • Шкаф от 19мм бреза
 • 48 Cree XP светодиода
 • Ардуино контролер
 • акрилен съмп

Стартиращи Организми:

 • малка бутилка bio-spra
 • macro bacter 7
 • 12+ космати? (bristle) червеи
 • 6+ пясъчни миди
 • 6+ спагети червеи
 • wondermud
 • Ulva (просто водорасло, като маруля 🙂 )
 • nitrosomonas и nitrobacter (нитратни бактерии)
 • 6+ Strombus охлюва
 • 6+ gastropod охлюва
 • 12+ малки рачета
 • 20+ амфипода
 • 8-9 миниатюрни космати?(bristle) морски звезди
 • планктон

След няколко седмици, ще започна да си местя раците и охлювите от малкия аквариум, след това скаридата и двата клоуна. После бавно ще преместя и коралите и всичко ще е на 6.

Glass Cages

Поръчах си аквариума от glass cages (http://glasscages.com/). За тях ревютата са малко смесени, много хора ги харесват, но много ги мразят. Аз съм горе-долу посредата. Поръчката мина доста приятно и след около седмица ходих да си го взема от един съседен град. Аквариума стоеше на дясната страна в ванчето и в началото не го огледах, но после, когато се прибрах и го пребърсвах забелязах няколко доста големи драскотини по стената. Сега, ако аквариума не стоеше в ъгъла на стаята, много щеше да ме е яд, но понеже тази стена е почти долепена до стената на стаята, не ме притесняваше много.

Като цяло съм много доволен от работата която са свършили. Силикона не беше много и беше сравнително добре почистен. Малко се изненадах че са ползвали 12.7mm стъкло, но пък поне съм спокоен, че аквариума е солиден.

Шкаф

След като аквариума пристигна, го оставих на страна и започнах да работя по шкафа.

В началото си мислех да ползвам популярния план за конструкция от 5мм х 10мм греди, покрит с тънък шперплат, но после реших да го направя само от дебел шперплат и се радвам, че реших така, защото сега имам доста повече пространство под аквариума

Шкафа е с външни размери 91.5mm x 91.5mm x 61mm и има една греда на около 43мм дълбочина за допълнителна поддръжка на задната стена на аквариума. Дъното на шкафа е 4-5см от земята.
За сглобяване ползвах Titebond II лепило и ъглови винтове (pocket screws).

Ето как се започна:

И след като основата беше готова, го пробвах на новото му място:

След това, добавих малко первазче за да скрия стереопора и дъното на аквариума. Външната страна на аквариума е покрита с полиуретан а вътрешната с бяла емайлова боя за кухненски уреди.

Вратите са обикновени бели парчета за пасване с останалата част от шкафчетата из апартамента.

Приготвяне на рифа

След като направих шкафа, дойде време да пробия аквариума, което отне бая време

Няколко дни по-късно бях готов с трите дупки и дойде време за боядисването на задната стена в черно:

Следващото изпитание беше ВиКто :). Трябваше да ползвам гъвкаво ПеВеЦе, но разбрах, че такова нещо съществува твърде късно.

Все пак добре се получи. Нивелирах шкафа, циментирах тръбите и ето какво се получи:

Разбира се, това означаваше, че можех да пускам водата!

… около 8 часа по-късно:

обаче…

Съмп

(Съмп е допълнителен аквариум, който е скрит и се ползва за филтрация, нагряване и т.н. Свързан е с аквариума чрез тръбите)

Нямам съмп! Не можех да тествам цялата система преди да имам съмп. При което следващия проект беше да си направя един :). Общо взето исках да имам едно тяло, с достатъчно прегради за да мога да държа скимъра, помпата за връщане, място за прясна вода за изпарения и място за водорасли (refugium). Поиграх си малко със SketchUp и се получи това:

Първоначално всеки препоръчваше да ползвам 6.3мм плексиглас, обаче не ми се даваха толкова пари, пък и нямам нужните инструменти за рязане на толкова дебело плекси, затова си взех 2.4мм плекси, което се начупва супер лесно. Реших че това ще е достатъчно, защото задната и лявата страна на съмпа ще са подпрени на стените на шкафа, а за останалите две мислех да сложа някаква подкрепа.

След като залепих плексито, го напълних с вода да видя колко ще се огъне. Не беше малко, но пък и не беше толкова колкото очаквах. Рамката отгоре и различните прегради държаха структурата доста добре. И все пак не бях много спокоен, затова нарязах малки лентички от плексито и ги залепих по стените перпендикулярно на стените, така че всякакво огъване да изчезне. Проработи доста добре! Добавих още малко ленти на дъното където са външните ръбове за още подкрепа и накрая залях външните ръбове с weld-on 16 за да съм сигурен че няма да решат се спукат.

Тествах всичко в банята пълно до горе с вода без никаква подкрепа отстрани и не видях никакви проблеми. Огъването беше минимално. После я оставих да седи с нормално ниво на водата:

Влезна идеално под аквариума:


След около 6 месеца, когато трябваше да се прибираме за България и някък си все си имах едно на ум, че съм го направил тоя съмп много слаб, а и както вече разбрах нямаше място за прясна вода за 1 седмица. А идеята ми беше да правя поддръжката на аквариума през уикенда, което изискваше да има достатъчно прясна вода за доливане за поне 7 топли и сухи дни.

Затова и реших да си поръчам един професионално направен съмп, с леко измемнен дизайн и по-дебело плекси.

Поръчах го от Advanced Acrylics от ebay по препоръка на местен колега и съм много доволен. Цената беше много добра, а изработката безупрична. Разбира се, трябваше да направя тест в банята преди да го сложа:

След като потвърдих че всичко е наред, почистих оборудването от стария съмп, сложих новия, подредих наново разните помпи и какво ли ни, направих нова поставка за сензорите на нивото на водата и всичко заспа:


Пясъчна Буря

След като завърших и тествах съмпа, напълних го и него с вода и тествах ВиК-то. Естествено имаше проблем на две места. Пробвах няколко трика от Интернет за запушване на дупки, но нищо не помогна. Точно като бях в магазина да си купя нови ъгълчета, попаднах на нещо като пластелин, което се продаваше за запечатване на малки дупчици. Проработи идеално!

С работещо ВиЙ, съмп под аквариума и достатъчно вода в системата, добавих камъните и пясъка

Какво ще кажете за подредбата на камъните? 🙂

Минаха 3 дена преди да се изчисти достатъчно, че да се виждат камъните. Реших, че трябва да се намеся. Взех BRS реактора, натъпках го със полиестер (изкуствен сняг) и пуснах помпата. На следващата сутрин, водата беше кристална


(8 месеца по-късно) В момента съм в етап на вадене на този проклет пасък за да го заменя с по-едър. Просто много се вее наляво надясно и само ми прави аквариума мътен. Надявам се до месец да съм изсмукал всичко и да мога да започна да слагам новият.


Релета

Докато чаках водата да се изчисти се захванах да модифицирам едни контакти, за да мога да ги включвам и изключвам с релета от ардуиното.

По два болта от всяка страна:

Махнах късите черни кабели:

Смених кабелчетата с по-дълги жици (1.02mm):

Още една дупка на задния панел за новите жици и готово:

Светодиоди

След като водата се изчисти, нагласих солеността и добавих живот (от списъка в началото). Но дойде време и за светлините.
Части:

 • 48 индивидуални радиатора от Mouser (Wakefield 658-35AB)
 • 24 Cree XP-G бели светодиода
 • 24 Cree XP-E Royal сини светодиода
 • 25 и 40 градусови лещи за светодиодите
 • 2 алуминиеви канала за рамка
 • 2 24v 6.5A захранвания
 • 4 CAT 4101 драйвера (http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1759758)

Ползвах термално лепило за да залепя диодите към радиаторите

Лепилото е от 2 части, затова реших да го смесвам директно на радиаторите за да не хабя матрял;). Слагам малко от едната част на няколко радиаторчета, после добавям същото количество към 1 радиатор, смесвам, ползвам каквото има на лъжичката за нов радиатор, останалата смес разделям на 2 и ползвам половината за 3ти радиатор. Така от всяко смесване правех 3 радиатора.

Ето ги всички 48 светодиода залепени:

Следващата задача беше да ги монтирам в някаква рамка. Измерих си дупките на алуминиевите канали и започнах да пробивам за М40 болтчета:

А, и не натискайте много силно с бормашината:

96 дупки по-късно се започна завиването на болтчета:

Още няколко дупки и болтчета бяха нужни за завършване на двете рамки:

След като всичко беше монтирано, дойде време за започването:

След като приключих с поялника (всяка рама има 12 бели и 12 сини диода във вериги по 6; общо 4 вериги на рамка), Дарето ми помогна да залепим и лещите. Външния ред се сдоби с 25 градуса а вътрешните с 40 градуса, но след като ги монтирах и видях как светят, май ще тествам със 10 и 25 градуса съответно как ще се получи, че да е по-фокусирана светлината.


Смених лещите с 12 градуса и се получи много добре. PAR се удвои над камъните, падна наполовина на стъклата и като цяло стаята свети по-малко, което означава, че повече светлина отива в аквариума а не се разпилява навън.


Ползвах малко от останалия шперплат за ограждане на алуминия и две поставки за телевизори за стена за да ги монтирам към стената:

На следващия ден, след работа, стоях до 2 сутринта докато прекарам всички кабели по кабелния канал и докато им налепя етикети за разпознаване:


След няколко месеца реших, че тези кабели не стават и просто смених всичко с RJ45 жакове и CAT6 кабели. Толкова по-добре стана, че направо се чудя как не се сетих по-рано.


Сдобих се с PAR метър и реших да премеря колко ефективни са светлините на аквариума за фотосинтезата, нужна на коралите. Ето как изглеждат нещата:

Общо взето съм доволен от числата. Би трябвало да са достатъчни за гледане на доста видове твърди корали.

Също така измерих и по колко ток ползват различните компоненти на аквариума:
Бели LEDs: 74W/h
Сини LEDs: 63W/h
Eheim 1260+MJ900: 56W/h (Обратна помпа + помпата за реактора)
Arduino: 3W/h
MP40wES: 10W/h (помпата за раздвижване на водата)

Всичко: 203W/h

Бих казал че е много добре. При положение, че светлините работят 8 часа на ден, а останалото 24ч, на месец излиза около 82kW или около $17 на месец. Зимата сигурно числото ще се вдигне заради нагревателя, но ме съмнява да е много.

Диодите се нагряват до около 45 градуса, без активно охлаждане, при 25 градуса стайна температура, което също е приемливо. Предполагам, че зимата температурата ще падне с около 5 градуса, което може да е само добре 🙂

Открих, също така, че нашия климатик върти само въздуха в апартамента. През летните месеци, когато вънка беше голяма жега, не отваряхме прозорците с дни, което караше кислорода да падне до такава степен, че ПХто на водата падна до 7.3 по едно време. От тогава, гледам да отварям прозореца за няколко часа на ден, и ПХто стои над 8…

Междувременно се сдобих с 2 помпом рака, 3 кромис, 1 кардинал, една купа охлюви и още една скарида. Също така взех и няколко малки коралчета, че много пусто седи в аквариума.

(още снимки има в галерията)

Още не съм нагласил дозаторите и работя по контролера. Най-накрая оправихме мрежовия интерфейс и поръчахме оправени платки. До момента голяма част от кода е написана (тук ), но има още какво да се желае. Надявам се до месец да имам 100% работещ контролер.


Повече за контролера (все още не съм превел всичко на български) тук:
http://hydra-reef.com/wiki/